„To snad není možný, už jsem zase nemocná!“ Už zas jste chytli chřipku nebo jakousi virózu? Nejspíš máte „díru“ v imunitním systému, něco vám bude zřejmě chybět. A čím se nejlíp likvidují vaše obranné schopnosti? Především strachem a stresovými situacemi.
Takže pokud se eventuálně bojíte toho v dnešní době neúnavně omílaného strašáku, koukněte na tento článeček, který by vás měl uklidnit. Aspoň je tak zamýšlen.
A nedejte se odradit pár odbornými výrazy, nemusíte si je zapamatovat.
Během těch posledních dvou na všelijaké změny hektických let se vyrojily nejrůznější rady lékařské, „zdravovýživářské“, a samozřejmě i babské, jak se proti němu obrnit, případně mu předejít nebo ho léčit nechemickou cestou. Předpokládám tedy, že jste obeznámeni s lecjakým způsobem, nicméně mi to nedá a jeden vám přidám.
Možná se taky zajímáte o všelijaké novinky z oblasti zdravovědy a přírodních způsobů léčby nebo prevence a všimli jste si tím pádem, že nám vědci a výzkumníci stále objevují nové „extra“ vlastnosti té nebo oné poživatiny. Vesmír je plný tajemství, která uždibujeme po drobkách.
A tak jste už četli nebo syšeli, že existuje substance obsažená v ovoci a zelenině, která už nějakou dobu zajímá vědce vzhledem ke svým blahodárným účinkům. Je jí rostlinný pigment kercetin. Rostliny ho produkují, aby je ochránil před požíráním hmyzem a před ultrafialovým slunečním zářením. A on právě, jak vám už jistě došlo, dodává ovoci a zelenině jejich zelenou, žlutou, červenou a další barvu.
Kercetin je jedním z 6000 flavonoidů a jak už jsem řekla, jde o přírodní látku, kterou najdete mimo jiné v jablku, cibuli, čaji a červeném vínu – viz dále. Pomáhá proti zánětům a zabraňuje vzniku alergií. Já vím, tohle všechno je vám možná úplně fuk.
Ale když vám řeknu, že pro své antivirální schopnosti prokázané vědeckými výzkumy, vypadá více, než slibně při boji s covidem, možná to aspoň některé z vás zaujme.
Vědecká literatura hovoří o působení kercetinu na různé viry:
No jo, já vím, to vše vás už asi otravuje, neboť zní velmi odborně a ještě nic nedokazuje. Ale kercetin zjevně reaguje stejně na proteázu covidu.
V březnu tohoto roku zkoumali totiž vědci účinnost několika molekul extrahovaných z rostlin na proteázu covidu a v čele stojí právě kercetin.
Samý nový názvy, teda aspoň pro mě, doufám, že průběžně vznikají nové lékařské slovníky… jestli to tak půjde dál, budou mít už x tej díl.
Takže co z toho plyne pro nás? Po všech těch ultra odborných neznámých termínech se vraťme na naši úroveň. Tedy pokud někdo nejste lékař, samozřejmě.
Převážně v těch středomořského původu:
v rajčatech, hroznech, paprikách, ale i v borůvkách a černém rybízu. Dále v ořechách, semínkách, v medu a dokonce v červeném vínu. Tam ale záleží na odrůdě a jeho zpracování.
Ve slupce jablka ho najdete
4 mg/100 g, čili doporučuju kupovat biokvalitu, abyste ji mohli konzumovat.
Ale ze všech nejvíc ho obsahují kapary (234 mg/100 g) a libeček. Pak pálivá paprika, žlutá paprika, syrová samozřejmě. Neopomíjejte ani brokolici, zelí, zelené fazolky a chřest. Černý bez, třešně a hurá!!! – mňam – černá čokoláda!
Kercetin je nejaktivnější složkou česneku a červené cibule, kde se nachází hlavně ve vnějších vrstvách u kořene (20vmg /100 g). Kdo milujete česnek a konzumujete ho denně, jako já, máte za jedna.
Ovšem je jasné, že kercetin, coby obranný systém rostlin proti parazitům, bude zastoupen v ovoci a zelenině pěstované s chemickými postřiky dost mizivě. Tak např. rajčata pěstovaná v bio kvalitě ho obsahují o 79% víc, než ty s pesticidy. Takže si vyberte.
Poslední poživatinou, která obsahuje velké množství kercetinu, je zelený čaj se svými 400 mg polyfenolů v jednom šálku. Aspoň to tvrdí Národní potravinářská agentura pro ochranu zdraví.
Jde ještě taky o to, čemu se dnes dá věřit, žejo.
Teď mě asi proklejete, když vám prozradím, že je z potravin dost špatně vstřebatelný!!! Na kšandu, že? Hodinu vám tu vyjmenovávám všechny příslušný poživatiny a nakonec tohle!
Nicméně: jak jsem si zjistila, je možno si kercetin koupit i jako doplněk stravy.
A nebojte, žlutá barva a hořká chuť pilulek jsou pro kercetin charakteristické.
Tak co si dáte? Česnek, zelí, nebo vínko? Nejlíp asi všechno. Kombinace, kterou nemůže absolutně přežít jakejkoliv virus, uznejte!
A vy asi taky ne…
Už jen kvůli těm jeho prokázaným schopnostem při alergiích, vysokému tlaku apod., je celkem užitečné vědět, jak se jim bránit, no ne? Nevím, jak vy, já v účinnost přírodních látek věřím víc, než chemickým lékům, i když v některých případech je nelze vynechat.
Takže je dost možné, že i na ten zatracenej covid bude platit. „Za vyzkoušení nic nedáš“, říkají snad všechny maminky, no ne?
Pošmákněte si.